Met NL-Alert kan de overheid jou gericht waarschuwen en informeren tijdens een ernstig incident bij jou in de buurt. Je ontvangt een NL-Alert bijvoorbeeld bij een grote brand, bij een incident met explosiegevaar, een terroristische aanslag, een gaslekkage of noodweer. In het NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie en updates kunt vinden.

Hoe werkt NL-Alert?

NL-Alert op je mobiele telefoon werkt via cell broadcast. Met deze techniek kan de overheid tekstberichten uitzenden via de zendmasten van de Nederlandse telecomproviders. Je ontvangt NL-Alert óók als het mobiele netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem.

Wat staat er in een NL-Alert bericht?

In een NL-Alert staat wat er aan de hand is en wat je het beste kunt doen. Bijvoorbeeld dat je bij een brand ramen en deuren moet sluiten en binnen moet blijven. Of dat je bij explosiegevaar uit het gebied moet blijven. 

Wat moet ik doen als ik een NL-Alert ontvang?

  •  Lees het bericht;
  • Volg de instructies op;
  • Informeer en help mensen in je omgeving, zodat ook zij weten wat er aan de hand is en wat zij moeten doen.

Ik was in het gebied waar een NL-Alert is uitgezonden, maar  ik heb geen NL-Alert ontvangen. Hoe kan dat?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je een NL-Alert niet hebt ontvangen, bijvoorbeeld omdat je telefoon uit stond, omdat je op dat moment slecht bereik had of omdat je telefoon gebruik maakte van een oud mobiel netwerk (2G of 3G) waarbij het NL-Alert niet altijd wordt ontvangen als je op dat moment belt of internet, of als je telefoon aan het updaten is.

Ik heb een NL-Alert ontvangen maar ik was buiten het gebied van de noodsituatie. Hoe kan dat?

Een NL-Alert wordt uitgezonden via zendmasten van de mobiele telecomproviders. De zendmasten zenden soms ook deels uit naar een gebied waar het NL-Alert niet voor bedoeld is. Kijk daarom - als je een NL-Alert ontvangt - altijd op de site van jouw veiligheidsregio waar het NL-Alert naar verwijst. 

Waar kan ik terecht als ik vragen heb over NL-Alert?

Hier vind je mogelijk meer antwoorden op je vragen. Staat jouw vraag er toch niet bij? Neem dan contact op met ‘Informatie Rijksoverheid’ via www.rijksoverheid.nl/contact. Je kunt ook bellen naar 1400 op werkdagen van 8.00 uur tot 20.00 uur (lokaal tarief).

Heb je vragen over een NL-Alert dat je hebt ontvangen bij een noodsituatie? Kijk dan op de website van jouw veiligheidsregio of gemeente voor meer informatie.