Met NL-Alert kan de overheid mensen heel gericht alarmeren en informeren tijdens een ramp bij hun in de buurt. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Bijvoorbeeld dat je bij een brand ramen en deuren moet sluiten, of dat je bij een terroristische aanslag uit het gebied moet blijven.

Hoe werkt NL-Alert?

De overheid zendt een tekstbericht uit naar mobiele telefoons in de directe omgeving van een noodsituatie. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Je ontvangt hierdoor NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Je naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend.

In welke situaties zet de overheid NL-Alert in?

NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, een terroristische aanslag, een dreigende overstroming of noodweer.

Wat moet ik doen om NL-Alert te kunnen ontvangen?

NL-Alert is standaard ingesteld op de meeste mobiele telefoons die in Nederland worden verkocht. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit zelf doen. Ga nu naar de instelhulp, stel je mobiel in en help ook anderen met instellen.

Hoe weet ik dat ik mijn telefoon goed heb ingesteld voor NL-Alert?

Tweemaal per jaar, in november en in juni, zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit. Als je het controlebericht ontvangt, weet je zeker dat jouw mobiel juist is ingesteld voor NL-Alert.

Wat staat er in een NL-Alert?

In een NL-Alert staat wat er aan de hand is en wat je het beste kunt doen. Bijvoorbeeld dat je bij een brand ramen en deuren moet sluiten. Of dat je bij een terroristische aanslag of bij explosiegevaar uit het gebied moet blijven. Het bericht begint altijd met het woord ‘NL-Alert’.

Een voorbeeld: NL-Alert 25-11-2016 13:05 Grote brand in Hoofdstraat met asbest. Sluit ramen en deuren en blijf uit de rook.

Wat is het dekkingsgebied van NL-Alert?

Overal in Nederland waar mobiele telefoons bereik hebben, kun je NL-Alert ontvangen. Alle providers zenden NL-Alert uit via al hun netwerken. Doordat NL-Alert gebruikmaakt van cell broadcast, werkt NL-Alert ook bij overbelaste netwerken.

Ik kan geen NL-Alert ontvangen op mijn mobiele telefoon. Wat nu?

NL-Alert maakt deel uit van een compleet pakket aan middelen dat de overheid kan inzetten, zoals de sirenes, regionale calamiteitenzenders, www.crisis.nl, en sociale media. In het geval van een noodsituatie kun je ook via deze andere middelen worden geïnformeerd. Bovendien blijkt uit onderzoek dat mensen die een NL-Alert ontvangen ook direct de mensen om hen heen informeren, zoals collega’s, klasgenoten en familie.

Waarom is NL-Alert geen sms?

NL-Alert werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via zendmasten van de providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Daarom werkt NL-Alert ook bij overbelaste netwerken. NL-Alert is gratis en anoniem. Je naam en nummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend.

Waarom is er geen NL-Alert app?

Een app voldoet niet aan één van de belangrijkste kenmerken van NL-Alert. Een app werkt namelijk niet als het netwerk overbelast is. Juist bij noodsituaties kan dat voorkomen. Doordat NL-Alert werkt op een wijze die vergelijkbaar is met een radiosignaal, werkt NL-Alert ook als het netwerk overbelast is.

Ik woon in een grensstreek en maak gebruik van buitenlandse netwerken. Kan ik op buitenlandse netwerken ook een NL-Alert ontvangen?

Nee, je kunt alleen op Nederlandse netwerken NL-Alert ontvangen.

Waar kan ik terecht als ik vragen heb over NL-Alert?

Staat het antwoord op je vraag niet op de website? Neem dan contact op met ‘Informatie Rijksoverheid’ via www.rijksoverheid.nl/contact. Je kunt ook bellen naar 1400 op werkdagen van 8.00 uur tot 20.00 uur (lokaal tarief).
 

 

In het geval van crisis publiceren de verschillende overheden informatie op deze website