Veel mobiele telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen moet je dit zelf doen.

Hoe merk ik aan mijn mobiele telefoon dat ik een NL-Alert heb ontvangen?

Je telefoon geeft een geluidsignaal af of trilt, afhankelijk van je instellingen. Op het display zie je direct het bericht van NL-Alert staan. Steeds meer mobiele telefoons geven een herkenbaar geluid.

Kan ik NL-Alert ontvangen als het mobiele telefoonnetwerk overbelast is?

Ja, NL-Alert werkt óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via zendmasten van de providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal.

Kan ik NL-Alert ontvangen als ik geen bereik heb of mijn telefoon uit staat?

Nee, als je telefoon geen netwerkbereik heeft of je telefoon uit staat, kun je geen NL-Alert ontvangen.

Kan ik NL-Alert ontvangen op mijn vaste telefoon?

Nee, NL-Alert werkt alleen op mobiele telefoons.

Ontvang ik een NL-Alert als ik het gebied in ga waar een noodsituatie is?

Ja, zolang de waarschuwing geldt, wordt een NL-Alert uitgezonden. Als je het gebied ingaat of jouw telefoon aanzet, ontvang je een NL-Alert.

Moet ik betalen voor NL-Alert?

Nee, NL-Alert is gratis.

Hoe komt de overheid aan mijn mobiele nummer? Wordt mijn telefoonnummer geregistreerd?

Nee, NL-Alert is anoniem. Bij NL-Alert is je privacy gewaarborgd. De berichten worden uitgezonden in het gebied waar de noodsituatie zich voordoet, vergelijkbaar met een radiosignaal. Je naam en telefoonnummer zijn hiervoor niet nodig en blijven dus onbekend.

Loopt mijn batterij sneller leeg als ik NL-Alert heb ingesteld?

Elke functie die je op je mobiele telefoon gebruikt, vraagt in meer of mindere mate batterijcapaciteit. Als je NL-Alert instelt op je telefoon is het effect daarvan op je batterijverbruik zeer beperkt.

Wat doe ik als ik NL-Alert niet meer wil ontvangen?

Op de instelhulp staan de instructies hoe je NL-Alert op jouw mobiele telefoon kunt uitschakelen. Let op: als je dat doet, ontvang je ook geen NL-Alert in geval van een noodsituatie.

In het geval van crisis publiceren de verschillende overheden informatie op deze website