NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Bij een noodsituatie in jouw omgeving wil je weten wat je moet doen. Daarom is er NL-Alert. Als bij jou in de buurt een ramp gebeurt, dan ontvang je een tekstbericht op je mobiel. Hierin staat precies wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Ga nu naar de instelhulp en stel je mobiel in.

Met NL-Alert kan de overheid mensen heel gericht alarmeren en informeren tijdens een ramp bij hun in de buurt. Het voordeel is dat daarmee mensen niet alleen weten dat er iets aan de hand is, maar ook wat ze op dat moment het beste kunnen doen. Alle providers zenden NL-Alert uit via al hun netwerken. En je ontvangt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. Sinds de introductie van NL-Alert in 2012 is NL-Alert 100 keer ingezet om mensen te waarschuwen bij verschillende noodsituaties zoals grote branden, noodweer, een treinbotsing en het tijdens het onschadelijk maken van gevonden vliegtuigbommen.

Waarom NL-Alert?
Als er een noodsituatie bij jou in de buurt is, kan de overheid je met NL-Alert alarmeren en informeren. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Bijvoorbeeld dat je bij een brand ramen en deuren moet sluiten, of dat je bij een terroristische aanslag uit het gebied moet blijven.

Hoe werkt NL-Alert?
De overheid zendt een tekstbericht uit naar mobiele telefoons in de directe omgeving van een noodsituatie.
NL-Alert werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Je ontvangt hierdoor NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Je naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend.

In welke situaties wordt NL-Alert gebruikt?
NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, een terroristische aanslag, of noodweer.

In 2016 zendt de overheid twee keer een NL-Alert controlebericht uit. Als je het controlebericht ontvangt, weet je zeker dat jouw mobiel juist is ingesteld voor NL-Alert. Ga nu naar de instelhulp, stel je mobiel in en help ook anderen met instellen.

Hoe ontvang ik NL-Alert?
De NL-Alert instelhulp geeft aan of jij je mobiel kunt instellen voor NL-Alert. Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen moet je dit nog zelf doen.
Ga nu naar de instelhulp en stel je mobiel in.


Meer informatie?
Wil je meer informatie over NL-Alert? Ga naar rijksoverheid.nl/contact. Je kunt ook bellen naar 1400 op werkdagen van 8.00 tot 20.00 uur (lokaal tarief).
NL-Alert valt onder verantwoordelijkheid van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

In het geval van crisis publiceren de verschillende overheden informatie op deze website